Sıva Üstü Elektrik Tesisatı Nedir? Hangi Elemanlardan Oluşur?

Elektrik iletim tesisatları hangi amaçla kullanılacaklarına göre kategorize edilmektedir. Elektrik tesisatları, gözle görülebilen sıva üstü elektrik tesisatı ve sıva altında bulunan kablo kanalları ile kabloların içerisinden geçtiği için gözle görülemeyen, binanın inşaat aşamasında döşenen sıva altı elektrik tesisatı olarak iki kısma ayrılmaktadır.  
Sıva üstü tesisat
Sıva üstü elektrik tesisatları genellikle inşaat sonrası ihtiyaca göre sıva altı kablo kanallarının yeterli olmadığı zamanlarda döşenmektedir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus yaşam mahallinde ölümcül tehlikelerin söz konusu olabileceği yüksek gerilim elektrik tesisatını sıva üstünden çekmemektir.Bununla beraber elektrik tesisatlarını görüntü sistemleri tesisatı, ses sistemleri tesisatı, haberleşme telefon tesisatı, zil tesisatı, aydınlatma tesisatı, yüksek gerilim enerji iletim tesisatları gibi birçok başlık altında incelemek mümkündür. Tehlike arz eden bir tesisatta, tehlikenin önüne geçmek için gerekli şekilde izole edilmiş, güvenlik ve emniyet sertifikalarına sahip, zedelenmemiş kaliteli kabloların sıva üstü elektrik tesisatlarında kullanılması gerekir. Bu durumda insanların kolay ulaşamayacağı yükseklikte ve kablo kanalları içerisinde muhafazalı bir sıva üstü elektrik tesisatı tercih edilir. Sıva üstü elektrik tesisatı, genel anlamda zayıf akımların iletildiği, ölümcül bir hayati tehlike içermeyen durumlarda kullanılabilecek bir yöntem olması ve inşaat sonrasında kolaylıkla ihtiyaca göre döşenebilmesi nedeniyle tercih edilir. Örneğin, görüntü (video), ses, internet, ağ kabloları, telefon kabloları gibi zayıf akım içeren sıva üstü elektrik tesisatları kablo kanalları, kablo kanalı yoksa kroşeler ile sıva üstüne döşenir. Sıva üstü elektrik tesisatlarında bir diğer önemli konu da estetiktir. Kurulacak tesisatın göze hitap etmesi, çirkin gözükmeyecek bir şekilde döşenmiş olması önem arz eder. Bunun için de, yeterli mesleki tecrübesi ve el becerisi olan elektrik tesisatçılarının tercih edilmesi gerekir.

Sıva üstü elektrik tesisatının döşenmesi için gerekli olan malzemeler nelerdir?

1. Kroşeler: Sıva üstü elektrik tesisatının en önemli montaj elemanıdır. İletim kablolarının sıva üstüne montajını sağlayan, yanında beton çivisi olup içerisi yarım daire şeklinde kabloların çapına göre numaralandırılan bir bağlantı elemanıdır. Sıva üstü elektrik tesisatı döşenirken iç tesisat yönetmeliğine göre, belli aralık mesafesi baz alınarak, uygun bir şekilde, kullanılan kabloya zarar vermeden, çekiç ile çakılırken de gerekli emniyet tedbirleri alınarak döşenir. Kroşelerin az kullanılması kabloların sarkmasına, gereğinden çok kullanılması da, maliyetlerin artmasına sebebiyet verir. Sıva üstü elektrik tesisatında sık kullanılan kroşe çeşitleri aşağıdaki gibidir: 1.Çeşitli ebatlarda yan beton çivili plastik kroşe 2.Ray tipi metal kroşe 3.Tandır ortası vidalı metal kroşe 4.Antigron plastik kroşe 5.Vidalı metal kroşe 6.Galvaniz kaplı U şeklinde metal kroşe. Ayrıca daha az kullanılmakla beraber bakır kroşe, direk bakır kroşe, vidalı kroşe gibi montaj elemanları da tercih edilebilir. Ev ve işyerlerimizde en sık beton çivili plastik numaralı kroşeler kullanılır. Sıva üstü elektrik tesisatlarının vazgeçilmezi olan bu kroşeler kullanılan kabloların çapına göre 1’den 10’a kadar farklı boy ve ebatlarda üretilir. 2. Dübeller: Beton, duvar veya ahşap gibi yerlerde matkap ile delinen deliğe montaj elamanı olarak çakılan, çeşitli uzunluk ve kalınlıkta olan, istenilen araç gereci tutturmaya yarayan, içerisine vida yerleştirilen bir başka montaj elemanıdır. Dübellerin seçimi montajı yapılacak nesnenin ağırlığı ve vidanın boyutuna göre yapılmakta olup, kullanılan zemin de bu seçim için önem arz etmektedir. Kullanılacak dübele göre matkap ucuna takılan tığ seçilerek delme işlemi yapılır. Daha sonra açılan deliğe göre uygun dübel yerleştirilir. Dübeller çelik, plastik, boru tipi, gaz beton dübeli, gömlekli boğaz tipi gibi modellere ayrılır. En sık kullanılan ve kullanım kolaylığı sağlayan dübeller plastik olanlardır.Kablo kanalları sıva üzerine vidalanarak monte edilir. İçinden kablolar geçirildikten sonra üzeri kapatılır. Böylece estetik, temiz ve tehlike arz etmeyen bir tesisat kurulumu sağlanmış olur. 3. Kablo Kanalları: Sıva üstü elektrik tesisatlarında hem estetik açısından hem de tehlikeleri minimuma indirmek bakımından kablo kanalları kullanılır. Ayrıca kablo çekilecek yerin rutubetli olduğu durumlarda, ya da yağış , güneş ışığı gibi dış etkenlere maruz kalacak dış mekanlarda tesisatın zarar görmemesi adına kablo kanalları tercih edilir. Kullanım amacına göre plastik veya metal kablo kanalı seçilir. İletim kabloları ve vidalar, sıva üstü elektrik tesisatının diğer elemanları olup, kullanım amacına ve kullanılacak alanlara göre değişkenlik gösterirler.

İletişim için:

Antalya Elektrikçi, Bina içi elektrik arıza tamiri, elektrik bağlantı tamiri, Şalter arıza tamiri, Banyo elektrik tesisat kurulumu, Sigorta Arızaları, Tesisat Bakım Yenileme, Avize Montajı, Aplik Montajı, Çevre Aydınlatma Sistemleri, Pano Kurulum, Klima Elektrik Tesisatı, Dış Cephe Led Aydınlatma, Antalya su tesisatı, sıhhi tesisat tamiri, sıhhi tesisat yenileme, mutfak lavabo açma, Antalya lavabo tıkanıklığı, su borusu tamiri, banyo su tesisat, kaçak su tespiti, su tesisatı yenileme, kalorifer tesisatı, atık su tesisatı, logar tesisatı, musluk tamiri, klozet tamiri, Antalya Su Tesisatı Ustası, Antalya İnşaat Su Tesisatı,  Antalya Su Tesisatı Fiyatları,  Antalya Su Tesisatı Arıza Tespit, Antalya  Sıcak Su Tesisatı, Antalya Su Tesisatı Ayırma, Antalya Su Tesisatı Tamiri, Antalya Su Tesisatı Yapımı, Antalya Banyo Tesisatı, Antalya Su Tesisatı Boruları, Antalya Su Tesisatı Projesi, Antalya Süs Havuz ve Fıskiye Su Tesisatı, Antalya Su Tesisat Ustası, Antalya Su Tesisatı Ustası, Antalya Su Tesisatçısı, Antalya Su Tesisatcısı, Antalya Su Tesisat Tamiri, Antalya Su Tesisat Onarımı, Antalya Su tesisat Bakımı, Antalya Su Tesisat Tamircisi, Antalya Su Tesisat Tamir Fiyatları, Antalya Su Tesisat Servisi, Antalya Musluk Tamircisi, Antalya Musluk Tamiri, Antalya su kaçağı tespiti, Antalya batarya montajı vb işlerinizi uzman ekip ve ekipmanlarla yapmaktayız.

ANTALYA MURATPAŞA ELEKTRİKÇİ, ANTALYA MURATPAŞA SU TESİSATÇISI

ANTALYA KONYAALTI ELEKTRİKÇİ, ANTALYA KONYAALTI SU TESİSATÇISI

ANTALYA KEPEZ ELEKTRİKÇİ, ANTALYA KEPEZ SU TESİSATÇISI

ANTALYA SARISU ELEKTRİKÇİ, ANTALYA SARISU SU TESİSATÇISI

ANTALYA LARA ELEKTRİKÇİ, ANTALYA LARA SU TESİSATÇISI

ANTALYA ÇALLI ELEKTRİKÇİ, ANTALYA ÇALLI SU TESİSATÇISI

ANTALYA KIRCAMİ ELEKTRİKÇİ, ANTALYA KIRCAMİ SU TESİSATÇISI

ANTALYA ŞİRİNYALI ELEKTRİKÇİ, ANTALYA ŞİRİNYALI SU TESİSATÇISI

ANTALYA KÜLTÜR ELEKTRİKÇİ, ANTALYA KÜLTÜR SU TESİSATÇISI

✓ Muratpaşa✓ Lara ✓ Kepez ✓ Ahatlı ✓ Akdenizsanayi ✓ Akdamlar ✓ Akgöl ✓ Akkoç ✓ Akkuyu ✓ Altındağ ✓ Altınkum ✓ Altınkale ✓ Altıayak ✓ Altınova ✓ Arapsuyu ✓ Atatürk ✓ Avnitolunay ✓ Ayanoğlu ✓ Ayanlar ✓ Aydınlık ✓ Aydınlar ✓ Bahçelievler ✓ Bahçeyaka ✓ Bahçecik ✓ Bahtılı ✓ Balbey ✓ Baraj ✓ Barboros ✓ Barış ✓ Başköy ✓ Bayındır ✓ Beşkonaklar ✓ Beşkonaklılar ✓ Bucak ✓ Çağlarca ✓ Çağlayan Mahallesi ✓ Çakırlar ✓ Çaybaşı ✓ Çığlık ✓ Çifteçeşmeler ✓ Cihadiye ✓ Çıplaklı ✓ Çitdibi ✓ Cumhuriyet ✓ Dağ ✓ Dağbeli ✓ Demircikara ✓ Demircilik ✓ Demirel ✓ Deniz ✓ Dereli ✓ Devlet Su İşleri ✓ Doğuyaka ✓ Dokuma ✓ Döşemealtı ✓ Doyran ✓ Duacı ✓ Düden ✓ Düdenbaşı ✓ Dumanlar ✓ Duraliler ✓ Dutlubahçe ✓ Elmalı ✓ Emek Mahallesi ✓ Emniyet ✓ Erenköy ✓ Ermenek Mahallesi ✓ Esentepe ✓ Eskisanayi ✓ Etiler ✓ Fabrikalar ✓ Fatih ✓ Fener ✓ Fettahlı ✓ Fevziçakmak ✓ Gazi ✓ Gaziler ✓ Gebizli ✓ Gençlik ✓ Geyikbayırı ✓ Göçerler ✓ Gökçam ✓ Gökdere ✓ Göksu ✓ Güloluk ✓ Gülveren ✓ Gündoğdu ✓ Güneş ✓ Gürsu ✓ Güvenlik ✓ Güzelbağ ✓ Güzeloluk ✓ Güzeloba ✓ Güzelyurt ✓ Haşimişcan ✓ Hatipler ✓ Havaalanı ✓ Havalimanı ✓ Hurma ✓ Hüsnükarakaş ✓ Hürriyet ✓ İhsaniye ✓ Ilıca ✓ Kanal ✓ Karaçalı ✓ Karaman ✓ Karataş ✓ Karatepe ✓ Karaveliler ✓ Kargılık ✓ Karşıyaka ✓ Karpuzkaldıran ✓ Kazımkarabekir ✓ Kemerağzı ✓ Kepez ✓ Kepezaltı ✓ Kepezüstü ✓ Kevşirler ✓ Kılıçaslan ✓ Killik ✓ Kırcami ✓ Kirişçiler ✓ Kışla ✓ Kır ✓ Kızılarık ✓ Kızıllı ✓ Kızılsaray ✓ Kızıltoprak ✓ Kömürcüler ✓ Konak ✓ Konuksever ✓ Konyaaltı ✓ Köseler ✓ Kovanlık ✓ Kültür ✓ Kundu ✓ Kurşunlu ✓ Kuruçay ✓ Kuşkavağı ✓ Kütükçü ✓ Kuyubaşı ✓ Kuzeyyaka ✓ Liman ✓ Macun ✓ Mandırlar ✓ Mehmetçik ✓ Mehmet Akif Ersoy ✓ Meltem ✓ Memurevleri ✓ Menderes ✓ Menzil Sitesi ✓ Meydankavağı ✓ Meydan ✓ Mollayusuf ✓ Muratpaşa ✓ Nebiler ✓ Odabaşı ✓ Öğretmenevleri ✓ Örnekköy ✓ Orta ✓ Ortaköy ✓ Özgürlük ✓ Öztürkler ✓ Ören ✓ Pınarbaşı ✓ Pınar ✓ Piyadin ✓ Şafak ✓ Şelale ✓ Sanayi ✓ Santral ✓ Sarısu ✓ Sedir ✓ Sekçi ✓ Selçuk ✓ Selimiye ✓ Sinan Mahallesi ✓ Şirinyalı ✓ Siteler ✓ Soğuksu ✓ Solak ✓ Suiçecek ✓ Sütçüler ✓ Tahılpazarı ✓ Tarım ✓ Teomanpaşa ✓ Tomarlar ✓ Topallı ✓ Topçular ✓ Toptancıhalı ✓ Toros ✓ Tuzcular ✓ Trt Mahallesi ✓ Üçgen ✓ Üçoluk ✓ Uluç ✓ Ulus ✓ Uncalı ✓ Ünsal ✓ Varlık ✓ Varsak ✓ Yağca ✓ Yalınlı ✓ Yarbaşçandır ✓ Yavuzselim ✓ Yeni Mahalle ✓ Yenidoğan ✓ Yenidumanlar ✓ Yeniemek ✓ Yenigöl ✓ Yeniköy ✓ Yenihal ✓ Yenisanayi ✓ Yeşilbahçe ✓ Yeşilbayır ✓ Yeşildere ✓ Yeşilkaraman ✓ Yeşilköy ✓ Yeşilova ✓ Yeşilsanayi ✓ Yeşiltepe ✓ Yeşilyurt ✓ Yıldız ✓ Yörükler ✓ Yukarı ✓ Yukarıkaraman ✓ Yüksekalan ✓ Yükseliş ✓ Yurtpınar ✓ Zafer ✓ Zerdalilik ✓ Zeytinlik ✓ Zümrüt ✓ Zümrütova
✓ Çalkaya ✓ Camili ✓ Camiönü ✓ Çamköy ✓ Çamlıbel ✓ Çamlık ✓ Çamlıca ✓ Çankaya ✓ Çarşı ✓ Manavgat ✓ Side ✓ Gündoğmuş ✓ Gazipaşa Alanya ✓ Akseki ✓ İbradı ✓ Kemer ✓ Elmalı ✓ Korkuteli ✓ Olimpos ✓ Kumluca ✓ Finike ✓ Demre ✓ Kale ✓ Üçağız ✓ Kekova ✓ Kaş ✓ Kalkan ✓ Patara✓ Serik ✓ Belek ✓ Boğazkent ✓ Aksu ✓ Döşemealtı ✓ Akpınar ✓ Aksu ✓ Alaylı ✓ Bıyıklı ✓ Ahırtaş ✓ Aşağı Mahalle ✓ Habibler ✓ Hacıaliler ✓ Hacısekililer ✓ Hisarçandır ✓ Bademağacı ✓ Aşağıkaraman ✓ Aşağıoba ✓ Aşağı
Sıva Üstü Elektrik Tesisatı Ne Zaman Tercih Edilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.